Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Susanne Ehnbåge: Fra trainee til toppsjef i Netonnet Group på 13 år

NetOnNet med Susanne Ehnbåge i spissen er Sveriges sterkeste merkenavn
Netthandel

Etter lojalt å ha gått gradene sitter hun nå som toppsjef i Netonnet Group som i fjor omsatte hjemmeelektronikk for 6,4 milliarder svenske kroner.

ANNONSE

GÖTEBORG: I dagens jobbmarked er det mer og mer vanlig at man hopper fra en jobb til en annen. Lojale medarbeidere som blir i år etter år er ikke lenger noe man kan ta for gitt.

Susanne Ehnbåge (37), administerende direktør i Netonnet Group, har tråkket rundt i korridorene og tatt mange strategiske avgjørelser hos SIBA i 13 år, og de siste årene også for NetOnNet og Netonnet Group.

Hun er en av dem som blir.

- Jeg har hele tiden blitt utfordret, og blitt gitt muligheten til å strekke meg mot noe mer og større. Jeg har hele tiden blitt vist tillit, forklarer Ehnbåge da hun blir spurt om hva hennes lojalitet skyldes.

LES OGSÅ: NetOnNet med Susanne Ehnbåge i spissen er Sveriges sterkeste merkenavn

SIBA må vike for lagershop-konsept

Netthandel.no møter henne i bygget som siden 1974 har vært kjent som SIBA-huset i den svenske storbyen, og som nå fungerer som hovedkvarter for Netonnet Group som elektro-kjeden SIBA i dag hører innunder.

Om kort tid opphører de siste SIBA-butikkene å eksistere i sin nåværende form.

Ehnbåge og selskapet skal skrelle bort SIBA-staffasjen og rendyrke konseptet NetOnNet Lagershop, som er et selvbetjeningskonsept og netthandelsløsning rigget for dagens marked.

Mange års SIBA-erfaring ligger til grunn for det nye konseptet, som Ehnbåge sier de vil verne godt om.

Nylig åpnet de sin første lagershop i Norge.

Og flere skal det bli.

Hun er på utkikk etter flere egnede steder i Norge, Sverige og Danmark, da de har som mål å etablere seg på flere steder i løpet av kort tid.


LOJAL: - Jeg har hele tiden blitt utfordret, og blitt gitt muligheten til å strekke meg mot noe mer og større. Jeg har hele tiden blitt vist tillit, sier Susanne Ehnbåge på spørsmål om hvorfor hun har blitt værende i hele 13 år i samme selskap.

LOJAL: - Jeg har hele tiden blitt utfordret, og blitt gitt muligheten til å strekke meg mot noe mer og større. Jeg har hele tiden blitt vist tillit, sier Susanne Ehnbåge på spørsmål om hvorfor hun har blitt værende i hele 13 år i samme selskap.
Foto: Frank Brenna

Totalt finnes det i dag:

  • 19 NetOnNet Lagershoper i Sverige
  • 1 NetOnNet Lagershop i Norge
  • 3 SIBA-butikker i Norge
  • 19 SIBA-butikker i Sverige
  • 10 Computer City-butikker i Danmark
  • 2 nye Lagershoper åpner i Sverige 18. november
  • Våren 2017 blir de norske SIBA-butikkene i Stor-Oslo omgjort til Lagershoper. I tillegg vil fire svenske SIBA-butikker gjennomgå samme forvandling
  • De øvrige Lagershopene vil foreløpig ikke endres

Men så tilbake til utgangspunktet igjen; Ehnbåges 13 år lange ferd mot toppen.

LES OGÅ: NetOnNet rendyrker lagershop-konsept

Fra bank til elektro

Høsten 2003 studerte hun siviløkonomi i hjembyen Göteborg. Ved siden av studiene jobbet hun i Nordea hvor hun solgte fond og aksjer.

- Så dukket det opp en mulighet jeg kjente meg tvunget til å ta. Jeg så en annonse for en trainee-stilling i forretningsutvikling hos SIBA, en stilling jeg bestemte meg for at jeg ville ha, sier Ehnbåge til Netthandel.no.

- Siden har jeg blitt værende, sier damen som bare halvannet år senere fikk ansvaret for netthandelsutviklingen i SIBA, konsernet som så dagens lys for 65 år siden..

- Den gang var netthandel en relativt ny og ganske liten ting, og det var forholdsvis enkelt å vise til et bra resultat. Vi så tidlig at netthandel var på full fart fremover, og at masse fysiske butikker neppe var veien å gå. Så det ble lagt ned mye tid og krefter på den digitale butikkløsningen, sier Ehnbåge.

I 2011 rykket hun opp til markedssjef, for siden først å bli viseadministrerende direktør i SIBA, før hun igjen noe senere overtok topposisjonen i det samme selskapet.

I vår overtok hun hun som administrerende direktør for Netonnet Group og NetOnNet AB.

- Det er fortsatt like morsomt å gå på jobb nå som for 13 år siden, sier hun.

På historisk grunn

SIBA-historien formelig sitter i veggene i kontorlokalene på Hisingen i Göteborg.

Og nå er snart SIBA en saga blott, med Susanne Ehnbåges og styrets velsignelse.

- Ting er i konstant endring. Kundene i dag ønsker at ting skal gå kjapt og enkelt. 60-70 prosent av kundene våre vet hva de skal ha før de kommer innom en av butikkene eller lagershopene våre. Det følger blant annet med utviklingen fra tradisjonell avisannonsering til hurtigtoget som heter sosiale og digitale medier.

Ehnbåge sitter smilende, fremoverlent på stolen da hun avslutter utredningen sin:

- Vi tar med oss over 65 års erfaring og kompetanse når vi nå samler alle våre ressurser og fokuserer alt på én merkevare. Det tror vi utgjør starten på en ny, spennende reise.

«Gubbetungt» på toppene

Kvinner i topposisjoner, eller snarere mangelen på dem i norske styrer og toppstillinger, diskuteres med ujevne mellomrom i det offentlige rom i Norge.

Mange mener det ofte blir ganske «gubbetungt» på toppene i norske styrer og stell.

Ehnbåge bryr seg ikke så mye om det. Kjønnskvotering er hun ingen stor fan av.

- Det bør være kompetansen og skikketheten til en person som bør være avgjørende når en stilling skal bekles. Kjønn er uvesentlig, mener hun.


UNG LEDER: Da hun begynte som trainee var hun 24 år og nyutdannet. I en alder av 37 styrer hun et selskap som i fjor omsatte hjemmeelektronikk for 6,4 milliarder svenske kroner.

UNG LEDER: Da hun begynte som trainee var hun 24 år og nyutdannet. I en alder av 37 styrer hun et selskap som i fjor omsatte hjemmeelektronikk for 6,4 milliarder svenske kroner.
Foto: Frank Brenna

Av totalt 52 butikker i Netonnet Group-familien er cirka 38 prosent av lederstillingene besatt av kvinner.

- I adminstrasjonen er tre av 10 kvinner. I ledergruppen er det 33 prosent kvinner, sier Ehnbåge, som kan skilte med kvinnelig kommunikasjonssjef.

Hun minner oss på at kvinner er minst like interessert i hjemmelektronikk som menn, og at det derfor ikke skal være noen grunn til at denne bransjen, som av mange oppfattes som et mannsdomene, skal leve opp til de eksisterende fordommene.

- Kvinner klarer dette like bra som menn, avslutter Ehnbåge.

(Foto: Frank Brenna)

Del artikkel: