Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Sminker seg til suksess med egen merkevare

Sminker seg til suksess med egen merkevare
Administrerende direktør Berit Sjøvik (t.v.) og salgskoordinator Madeleine Holmen jobber i et selskap som virkelig har fått opp dampen. I fjor omsatte Makeup Mekka sminke på nett for 36,5 millioner kroner.
Bilde: Bjørn Skomakerstuen
Bjørn Skomakerstuen

Med egetutviklet sminkemerke har de tatt nettet med storm. Det merkes på bunnlinjen.

ANNONSE

Suksessfaktoren til nettbutikken Makeup Mekka ligger i deres selvutviklede sminkemerke som bærer samme navn som firmaet.

For uten fjonge navn som Dior eller Chanel på produktene blir prisen en helt annen. De selger kun ett merke. Sitt eget.

- Men det betyr ikke dårligere kvalitet på produktene, sier administrerende direktør Berit Sjøvik, som i april i år ble hentet fra L´Oréal for å berede grunnen for neste steg for nettbutikken som har vokst kolossalt siden oppstarten i 2008.

Forretningsmodellen selskapet er tuftet på er enkelt og hopper bukk over fordyrende mellomledd. 

- Varene går direkte fra produsent til oss, noe som gjør at færre skal tjene penger på det kunden til slutt betaler for varen. Resultatet er sminke til en lavere pris, sier Sjøvik.

Nettet roser og riser

Hun sier at de kun markedsfører seg via sosiale medier, og at de umiddelbart ville ha fått på pukkelen av de tusenvis av følgerne de har på Facebook, Instagram og Snapchat dersom produktene ikke holdt mål.

- Det er ytterst viktig at vi innfrir det vi lover. Vi er renommé-baserte, og hva folk mener om oss i ulike sosiale mediekanaler er ekstremt viktig. Enten det dreier seg om ros eller ris. Vi må hele tiden være skjerpet. Det er forresten utrolig gøy å eie og utvikle produktene, legger salgskoordinator Madeleine Holmen til.

Testes på mennesker

Produktene, som i all hovedsak produseres i Sør-Korea, Taiwan og Polen, er ifølge selskapet ikke testet på dyr.

«Vi ​elsker dyr og ​tester selvfølgelig IKKE våre produkter på ​dem», skriver de på sin egen nettside.

Testing på mennesker i engere kretser er derimot en helt annen sak.

De ansatte prøver, tester og snakker om produktene hele tiden. De kan godt sitte under et møte og gni på seg litt glitter for å se effekten og føle hvordan det kjennes.

Føles det ikke bra, så er det rett tilbake på utviklingsstadiet for det produktet.


Guro Driveklepp Voll jobber som produktutvikler og make up-artist. Hun svarer villig vekk til kunder som har spørsmål, tester og utvikler diverse produkter og tar bilder som legges ut på sosiale medier. I forgrunnen ligger et lite utvalg veganske sminkeprodukter.

Guro Driveklepp Voll jobber som produktutvikler og make up-artist. Hun svarer villig vekk til kunder som har spørsmål, tester og utvikler diverse produkter og tar bilder som legges ut på sosiale medier. I forgrunnen ligger et lite utvalg veganske sminkeprodukter. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Mange merkevarer ble til én egen

I 2008 startet Hilde Jeridi med å selge en drøss med kjente merkevarer på nett. Sammen med medeierne Hans Erik Horn, Katja Ivarson og Sammy Jeridi bestemte hun seg i 2012 for å gå «all in» på et eget merkenavn og produsere produktene selv.

For konkurransen er enorm blant nettbutikkene som selger eksakt de samme merkevarene. På denne måten ble de ikke lenger bare den trettende på dusinet.

Som sagt, så gjort. Suksessen lot knapt vente på seg.

Går så det suser

I 2015 solgte de Makeup Mekka-produkter for 18,8 millioner kroner og endte opp med et driftsresultat på fem millioner kroner.

Et bra år toppet seg med fjoråret.

Da opplevde de en omsetningsvekst på svimlende 94 prosent. Totalt omsatte de alskens sminke- og skjønnhetsprodukter for 36,5 millioner kroner.

Og eierne kunne nok en gang konstatere at de virkelig tjener penger på det de brenner for.

Driftsresultat for 2016: Syv millioner kroner.

- Nå skal det sies at dette er en gjeng med særdeles aktive eiere, som gjerne står og pakker varer på lageret når det trengs. Gründer-ånden lever i beste velgående, sier Sjøvik.


Dette er for tiden noen av de mest populære produktene som selges.

Dette er for tiden noen av de mest populære produktene som selges. Foto: Bjørn Skomakerstuen

Kontrollert vekst

Makeup Mekka har vokst mye på relativt kort tid. De er nå i ferd med å rigge seg til for nivået de har kommet opp til. Sjøvik kom inn som ny sjef i april i år, samtidig som Shopify-løsningen ble byttet ut til fordel for Viskan.

- Så hva tror du om ytterligere vekst i år, Sjøvik?

- Vi rigger oss for ytterligere vekst. Men det er viktig å ha kontroll på alle leddene i verdikjeden. Vi skal ha en kontrollert vekst i år på 20-25 prosent, sier Sjøvik.

Hun minner om at det er lett å vokse, men samtidig lett å knekke og falle sammen om ting ikke henger ordentlig på greip.

- En helt ny nettbutikk gjorde at vi har ligget litt lavere og roligere i terrenget enn hva vi normalt ville ha gjort. Alt må være skikkelig på plass før vi gir skikkelig gass igjen. Og det gjør vi nå, sier Sjøvik med et offensivt smil rundt munnen.

Vekstbransje

Sminkesalget i Norge er i vinden om dagen.

Tall fra Kosmetikkleverandørenes Forening viser at sminkesalget i Norge økte med ni prosent i volum - og syv prosent i verdi - i fjor.

Under retailkonferansen NXT, som nylig ble avholdt i Oslo, ble det delt ut en rekke priser. 

Tre av totalt fire priser havnet hos Makeup Mekka-konkurrentene Blivakker og Coverbrands.

Fakta om Makeup Mekka:

  • Har mer enn 100 000 registrerte kunder
  • I fjor mottok de 160 000 ordrer
  • I 2016 sendte de ut mer enn 560 000 produkter

Del artikkel: