Butikkjeder i Norge med nettbutikk – men mange mangler fortsatt

(Foto: Einar Ryvarden)

Se liste over hvilke butikkjeder i Norge som har nettbutikk og hvilke som fortsatt ikke selger på nett. Oppdateres fortløpende.

Om det er noen butikkjeder du savner (vi definerer kjede som et selskap med minst fire fysiske butikker, noe som utelukker blant annet Handysize, Douglas, Zara, Bauhaus, Lacoste og Fotballshop) eller noen kjeder som etablerer eller avvikler sine nettbutikker, send gjerne et tips til adm@netthandel.no.

Vi har bevisst utelatt bensinstasjoner, restaurantkjeder, frisørsalonger, verksteder og aktører som utelukkende selger til bedriftsmarkedet (B2B). Omtalen av hver enkelt kjede er hentet fra selskapenes egne nettsider, Wikipedia og andre kilder. Da utviklingen går raskt innen detaljhandel og listen inneholder mye informasjon må mindre feil påregnes. Gi oss gjerne tilbakemelding om det er noe som bør forbedres eller oppdateres, via epost eller i kommentarfeltet.

Kjeder MED nettbutikk

Acne Studios: Svensk kleskjede som ikke bare satser i Skandinavia, men blant annet også i Japan, USA, Kina og Sør-Korea. 6 butikker i Norge.

Akademika: Akademika.no åpnet i 1996 og har i dag over 3 millioner søkbare bøker på nett og er Norges ledende nettbokhandel innen salg av fagbøker og pensumbøker. I tillegg til nettbutikk har de 35 butikker på campuser over hele Norge.

Anton Sport: Sportskjede med 14 butikker. Inngår også i Sport1-kjeden som for øvrig ikke har nettbutikk.

Apotek 1: Apotek 1 er Norges største apotekkjede med en markedsandel på om lag 45 prosent og vel 300 apotek fordelt over alle landets fylker. potek 1 eies av Apotek 1 Gruppen AS som også eier legemiddelgrossisten Apokjeden Distribusjon. Apotek 1 Gruppen AS eies av tyske PHOENIX group.

Ark: Med 111 butikker over hele landet, nettbutikken ARK.NO og leseappen ARK e-bok har Ark som mål være den mest tilgjengelige måten å kjøpe bøker på.

Arts & Crafts: Arts & Crafts er et norsk selskap som designer og produserer motesmykker. Firmaet ble etablert i 1984 av Franz Titulaer & Birgit Løitegaard, som møtte hverandre på en reise gjennom Asia på slutten av syttitallet. Etter flere år på reisefot bestemte paret seg for å etablere seg i Norge og startet opp bl.a. med import av håndverk fra Filipinene – derav navnet ”Arts & Crafts”.

B.young: Kleskjede som eies av danske DK Company. Har vel 100 butikker i Norge. I tillegg en håndfull butikker i Danmark og et titalls butikker i Sverige.

Babyshop: Babyshop er en av Norges eldste barneutstyrskjeder, og har 15 fysiske butikker i Norge, i tillegg til nettbutikk. Opprinnelig norsk, men kjøpt opp av det svenske selskapet Babyshop i 2015.

Bang&Olufsen: En dansk produsent av eksklusiv hjemmeelektronikk. Selskapet er notert på Københavns Fondsbørs.

Barnas Hus: Barnas Hus er en stor kjede innenfor klær og utstyr til barn og baby. De har 20 butikker i Norge, fra Kristiansand i sør – til Tromsø i nord. I tillegg har de naturligvis en nettbutikk

Bianco Footwear: Bianco Footwear har i dag flere enn 160 butikker i Norge, Sverige, Finnland, Færøyene, Island, Tyskland og Danmark. Bianco’s nettbutikk ble lansert i september 2010 og inneholder et bredt utvalg av sko og støvletter til han og henne. I tillegg finner du tilbehør som vesker, lommebøker, solbriller, skjerf etc.

Bik Bok: Bik Bok ble startet av to nordmenn i 1973. Deres intensjon var å skape et fashion jeansbrand for unge jenter. Bik Bok ble raskt et populært merke, og ble solgt til mange butikker i Norge og Sverige. Etter hvert ble det laget hele Bik Bok kolleksjoner, og i 1978 åpnet Bik Bok sin første butikk i Oslo. Bik Bok har i dag cirka 200 butikker i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Østerrike. Eies av Varner Gruppen.

BilXtra: AS Sørensen og Balchen er mektig aktør i den norske bilbransjen. Det ble etablert som handelsfirma og bilimportør i 1907 og har siden den tid vært en ledende distributør av slitedeler og rekvisita. I de senere år har Sørensen og Balchen bygget ut distribusjonsnettet i et høyt tempo. Gjennom oppkjøp og etablering av BilXtra-avdelinger har konsernet en stor kjede i Norge. Åpnet nettbutikk så sent som i 2015.

Bjørklund: Bjørklund er Norges største klokke- og smykkekjede med nærmere 100 butikker i Norge.

Blomsterdekor: Blomsterdekor AS ble etablert i Bergen i 1986. Selskapet er i dag representert med blomsterbutikker i Bergen, Askøy, Sandnes, Bryne, Oslo og Kristiansand.

Bolia: Den danske møbelkjeden er kjent for sine innovative løsninger på alt fra butikkonsept til kundekommunikasjon. Nærmere 20 butikker i Norge.

Boots: Boots Norge har 156 Boots apotek i Norge. Kjeden er en del av Walgreens Boots Alliance (WBA) som er et ledende internasjonalt selskap innen apotekdrift og grossistvirksomhet med mer enn 160 års erfaring fra utvikling og produksjon av legemidler og veværeprodukter. Internasjonalt har selskapet tilstedeværelse i mer enn 25 land og er den største apotekdrevede helse- og velværekjeden i USA og Europa. Åpnet sin første butikk i Norge i 2008.

BR Leker: Det danske ekteparet Edith og Børge Rasmussen startet en aviskiosk i Roskilde i 1950. Der solgte de også papirartikler og festartikler. Til jul solgte de også mye leker. I 1963 da deres sønner kom inn i virksomheten, gjorde de om aviskiosken til en spesialbutikk med leker. Nærmere 50 butikker i Norge.

Byggmax: Byggmax tilbyr billige byggevarer av god kvalitet til hjemmesnekrere og profesjonelle. De har mer enn 100 varehus i Norden, hvorav 29 i Sverige. Varehusene preges av selvbetjening, og som kunde plukker og laster du selv byggematerialene i deres drive-in. Som støtte og hjelp finner kunden informasjon, instruksjon og inspirasjon på deres hjemmeside og i deres app. Børsnotert i Sverige.

Change Lingerie: Change er en dansk undertøyskjede med 150 butikker i 11 land i Europa, Nord Amerika og Midtøsten.  I juni 2002 åpner den første Change konsept-butikken utenfor Danmark, i Kristiansand i Norge. Har i dag cirka 50 butikker i Norge.

Christiania Belysning: Christiania Belysning startet sin historie som en avdeling i ærverdige Christiania Glassmagasin, men ble i 1989 kjøpt opp og etablert som eget firma. Har etter hvert blitt en landsdekkende belysningskjede med 36 butikker.

Christiania Glassmagasin: Allerede i 1739 grunnlegges det som skal bli forløperen til Christiania Glasmagasin; Det Kongelige Norske Compagni. Konseptet har utviklet seg mye siden den gang og kjeden selger nå kjøkkenutstyr i flere titalls butikker i hele Norge.

Clas Ohlson: Clas Ohlson er et svensk handelsforetak med et 70-talls butikker i Norge. Virksomheten begynte som postordrefirma i 1918, men er i dag en en varehuskjede som har vært notert på Stockholmsbørsen siden 1999.

CMYK Accessories: Med 8 butikker er CMYK Accessories en liten kjede i Norge. Selger smykker, klokker, vesker, sjal og annet damene ønsker seg til hverdags og fest.

Coop: Coop er Norges nest største dagligvareaktør og driver i dag ca. 1.250 dagligvarebutikker innenfor åtte kjedekonsepter: Coop Obs!, Coop Extra, Coop Prix, Coop Mega, Coop Marked, ICA, Rimi og Matkroken. I tillegg driver Coop 120 byggevarehus i kjedene Coop Obs! Bygg, Coop Extra Bygg og Coop Byggmix. Etablerte nettbutikk på deles av sitt sortiment (ikke dagligvarer) i 2015.

C)Ooptikk: C)Optikk ble etablert i 2002. Ideen var å starte en sammenslutning av uavhengige optikerforretninger. Fra cirka 60 butikker i 2002 er de i dag mer enn 150 butikker. Hver butikk er lokalt eid og det er butikkene selv som eier c)optikk sammen. I 2006 inngikk de et samarbeid med to andre medlemseide kjeder i Sverige og Danmark. Denne sammenslutningen kaller de Nordic Optical Alliance.

Cubus: Cubus er en del av Varner-Gruppen, som består av 12 kjeder, med over 1400 butikker og 10 000 ansatte fordelt på 8 land.

Days Like This: Nystartet kjede som selger dameklær, fra Varner-Gruppen med for tiden 12 butikker, samt nettbutikk.

David-Andersen: David-Andersen ble etablert i 1876. Selger smykker og klokker til menn og damer i alle aldre fra sin nettbutikk og seks butikker i Oslo-området.

Dressmann: Dressmann er en del av motekonsernet Varner-Gruppen. Foruten Norge har Dressmann butikker i Sverige, Finland, Danmark, Island og Tyskland. Totalt teller kjeden rundt 2800 ansatte fordelt på ca. 430 butikker, og har nettbutikk i Norge, Sverige og Finland.

Ecco: Den offisielle nettbutikken til danske ECCO, Ecco.com, administreres og vedlikeholdes av BZT Fashion AB (som for øvrig eier den store nettbutikken Boozt.com), mens man må besøke Putfeetfirst.com som eies av skokonsernet NilsonGroup om man ønsker å få oversikt over Eccos butikker.

Elite Foto: Elite Foto ble etablert i 1985 og er Norges største fotokjede med butikker i nesten hele Norge.

Elkjøp: Elkjøp startet som et samarbeid mellom 33 frivillige handlere i 1962. Kjeden er nå en klar markedsleder i Norge, med butikker i nesten alle landets byer og tettsteder. Finnes også i Sverige og Danmark under navnet Elgiganten, i Finland under navnet Gigantti, på Island under navnet Elko, Elding på Færøyene og Pissifik på Grønland.

Elkjøp Phonehouse: Elkjøp etablerte i februar 2008 et nytt butikkonsept Express powered by Elkjøp, som var mini-utgaver av Elkjøpbutikkene beregnet på kjøpesenter og handlegater. Disse ble pusset opp våren 2015 og fikk da nytt navn: Elkjøp Phonehouse. Endringen kom etter at Elkjøps eiere Dixons slo seg sammen med Carphone i Storbritannia. Selger i hovedsak mobiltelefoner, nettbrett, bærbare maskiner og tilbehør. Ikke egne nettsider/nettbutikk, men del av Elkjop.no.

Enklere Liv: Enklere Liv ble etablert i mars 2005 av grunder Sverre Steensen med en visjon om nyttige produkter som gjør hverdagen enklere og fremragende kundeservice. Blant annet kåret til «Årets Butikkjede» i 2012 i Norge og «Årets nettbutikk» i 2014.

Eplehuset: Eplehuset ble startet i Trondheim i september 2002. Bjørn Tore Brevik hadde lenge hatt en grunnleggende tanke om at Apples produkter burde gjøres mer tilgjengelig for mannen i gata og etablerte sin første butikk dette året. Siden har selskapet vokst raskt. Etter at kjeden overtok Humac sine 8 butikker i Norge, teller kjeden nå 21 butikker i Norge.

Euroflorist: Ingeniøren Peter Jungbeck starter i 1982 Svensk Blomsterförmedling sammen med sin venn og kompanjong Lars Hedberg. Deres nettverk av blomsterforhandlere blir raskt en suksess. I 1984 blir Svensk Blomsterförmedling representant for Teleflor International i Sverige og kan ta imot bestillinger til hele verden. Etablerer seg i Norge i 1988. Slår seg sammen med Blommografen to år senere og bytter navn til EuroFlorist. Allerede i august 1995 åpner de nettbutikk.

Euronics: Elektronikkjeden Euronics Norge er en del av Euronics LTD som representerer Europas største innkjøpsgruppering. Euronics er representert i 30 land med mer enn 11000 butikker.  I Norge er Euronics representert gjennom ca. 60 små og mellomstore butikker.

Expert: Expert AS ble dannet i 1962 av 46 norske elektroinstallatører og ble da etablert under navnet EILAG Elektroinstallatørenes Innkjøpslag A/L. I dag eies Expert av AWILHELMSEN AS og Dolphin Invest AS v/Øivind Tidemandsen. Expert er organisert som et konsern der morselskapet Expert AS eier Expert i Norge, Danmark og Finland. I tillegg har selskapet kjeden Punkt1 i Danmark. Expert har internasjonal tilknytning gjennom medlemskap i verdens største salgsorganisasjon innen forbrukerelektronikk, Expert International og Expert Global.

Extra-Leker: Leketøykjede med 18 butikker, hvorav 16 av dem er i Norge. De to andre er Strømstad og Charlottenberg på grensen til Norge.

Felleskjøpet: Felleskjøpet er den viktigste leverandøren av driftsmidler til norsk landbruk og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og i stadig større grad mot forbrukere. Etablerte i 1896 under navnet Landhusholdningsselskapernes Fællesindkjøbsforening.

Fagmøbler: Møbelkjede med butikker over nesten hele Norge, i tillegg til nettbutikk.

Fix Bolig: En liten kjede med et titalls butikker i Norge. Selger det man trenger for å få det fint hjemme, som for eksempel maling, rekkverk, gulv og hagemøbler.

Flisekompaniet: Siden 1979 har Flisekompaniet solgt keramiske fliser, naturstein og beslektede produktgrupper til forbruker- og proffmarkedet. Flisekompaniet har 25 butikker i Norge. Flisekompaniet lanserte nettbutikk i 2016.

Follestad: Follestad & Co ble grunnlagt i Christiania i 1923 av Enoch Follestad. Ideen bak etableringen var å selge herreklær i alle størrelser. Follestad butikken i Akersgata 28 blir drevet på samme måte i dag. Follestad gruppen drives i dag av far og sønn Bengt og William Follestad. Da yngstemann William Follestad begynte i bedriften i år 2000 ble Follestad fornyet med flere butikker som fokuserte på den yngre og motebeviste kundegruppen. Nettbutikken Follestad.no ble etablert høsten 2009. Har totalt 9 butikker i Oslo-området.

Gant: I 1914 flyttet Bernard Gantmacher fra Ukraina til New York, der han etter hvert ble kjent for sine evner ved symaskinen. Det var imidlertid først i 1949 han etablerte merkevaren Gant sammen med kona og sine to sønner. Eies i dag av det sveitsiske selskapet Maus Frères som også eier bl.a. Lacoste.

G-sport/ G-max: G-SPORT er Norges største sportskjede med med en mer enn 100 år lang historie. Kjeden er tilgjengelig over hele landet gjennom sine cirka 150 G-SPORT butikker og 15 G-MAX varehus. Eies av Gresvig som også eier Intersport-kjeden. Konsernet som helhet hadde i 2014 en markedsandel på 30,5 prosent.

Gina Tricot: Svensk kleskjede som selger dameklær. Kjeden startet i 1997. Gina Tricot har nærmere 30 butikker i Norge. Har også butikker i Sverige, Finland, Danmark og Tyskland.

Hansen & Dysvik: Hansen&Dysvik er en familieeid kjede med over 60 års erfaring med tekstiler til norske hjem. Kjeden består av både egeneide og franchisedrevne butikker, totalt 41 butikker. Hvorav 31 av disse butikkene er franchisedrevne og 10 er egeneide.

Helly Hansen: Helly Hansen ASA er et internasjonalt tekstilindustriselskap. Selskapet ble grunnlagt i Moss i 1877 av sjømannen Helly Juell Hansen under navnet Helly J. Hansens Oljeklædefabrik. Selskapet var i Helly Hansen-familiens eie frem til 1970-tallet, da selskapet ble solgt. Selskapet er i dag i utenlandsk eie.

HiFi Klubben: Med mer enn 90 fysiske butikker i Danmark, Norge, Sverige og Nederland, samt fire nasjonale nettbutikker er Hi-Fi Klubben Europas største spesialkjede for høykvalitets hi-fi. 26 av butikkene er i Norge.

H&M: H&M Group er mest kjent for H&M, men eier også flere andre kjeder. Kjedene Cheap Moday og & Other Stories har verken fysiske butikker eller nettbutikker som leverer til Norge. COS, Monki og Weekday har fysiske butikker i Norge, men ingen nettbutikk i Norge. H&M er dermed den eneste kjeden i konsernet som selger både på nett og i butikk i Norge.

Home and Cottage: Interiør- og møbelkjede med 14 butikker i Norge, samt nettbutikk. Eies av ikke ukjente Øivind Tidemandsen (bl.a. deleier i Expert og XXL) og broren Tore gjennom selskapet Nye Idé Holding, hvor de sammen med Tvedt-familien fra Stavanger eier Home & Cottage-kjeden.

Horze: Horze er opprinnelig et finsk selskap som selger utstyr relatert til hestesport. Totalt 7 butikker i Norge.

Husfliden: Kjeden Husfliden har 29 butikker over hele landet. Deres produktutvalg spenner fra bunad til klær.

Høyer: Kleskjeden ble etablert av Ørnulf Høyer i 2004, og er spisset mot highend-segmentet. Høyer Egertorget er i dag kjedens desidert største butikk, med 2.300 kvadratmeter midt i Oslo sentrum. Totalt består kjeden av 20 butikker, hvorav 7 er egeneide.

Ikea: IKEA ble stiftet av Ingvar Kamprad da han var 17 år gammel, i 1943. Navnet IKEA er en forkortelse av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Til å begynne med solgte IKEA penner, lommebøker, rammer, klokker, smykker og nylonstrømper – praktisk talt alt som Kamprad følte det var behov for, og som han kunne selge til redusert pris. Det første møbelet ble innlemmet i produktporteføljen i 1947, og i 1955 begynte selskapet å designe egne møbler. I begynnelsen solgte Kamprad møbler fra hjemmet sitt og via post; senere ble den første butikken åpnet i nærheten av byen Älmhult i Sverige. Dette var også stedet der det første IKEA-varehuset kom, som skulle bli en modell for resten av IKEA-varehusene som etter hvert åpnet. I 1963 åpnet den første butikken utenfor Sverige, på Nesbru i Asker. Møbelkjeden har nå totalt 7 butikker i Norge.

Indiska: INDISKA er en svensk familiebedrift som har eksistert i mer enn 110 år. Kjeden selger mote, innredning og tilbehør med inspirasjon fra India i deres omtrent 100 butikker i Norge, Sverige, Finland og Tyskland, og i deres nettbutikk INDISKA Shop Online. Indiska har i dag 5 butikker i Norge.

Interflora: I Norge består Interflora av ca 375 fagblomsterhandlere. De er tilsluttet Interflora Inc., verdens største blomsterleverandører. Interflora er eiet av blomsterhandlerne selv.

Intersport: Intersport ble etablert i 1968 av 13 medlemsland. I dag finnes det ca 5500 Intersport-butikker i 44 land. Internasjonalt hovedkontor ligger i Bern, Sveits. I Norge drives Intersport av Gresvig AS. Konsernet som helhet hadde i 2014 en markedsandel på 30,5 prosent.Intersport har i dag ca 100 butikker i Norge.

Jack&Jones: Historien til Jack&Jones begynner i 1990 da det store danske motekonsernet sendte en ung representant til motemesse i Oslo med en liten, men nøye utvalgt kolleksjon rettet mot unge menn. Dette ble starten på et nytt herreklesmerke. I dag er JACK & JONESJack&Jones en av Europas ledende produsenter av herreklær med over tusen butikker i 38 land. Cirka 70 av deres butikker ligger i Norge.

Japan Photo: Fotokjeden har totalt 22 butikker i Norge. Satser i stadig større grad på bildeprodukter som fotobøker og kalender, men selger også kamerautstyr.

Jernia: Jernia er en faghandelskjede som selger alt fra kjøkkenutstyr til verktøy og hageredskaper. Kjeden består av i alt 150 butikker spredt over hele Norge. Del av Centurie-konsernet som eies av Canica som også eier Komplett og deler av Orkla.

Joker: Joker består av cirka 450 mindre matbutikker spredt over hele Norge. Dagligvarekjeden forvaltes og driftes av Kjøpmannshuset Norge AS som eies av NorgesGruppen.

Junioren Barneklær: Spiren til det som i dag fremstår som Junior Barneklær ble sådd på Sørlandet i 1978, i ett lagerlokale ved ett hagesenter. Der åpnet Randi Melby sin første barneklesbutikk, den gang het det Nedenes Barneklær. Kjeden har nå fire butikker, alle i Oslo-området.

Juvelen Gullsmed: Juvelen Gullsmed er en gullsmedkjede med 30 butikker i Norge.

Jysk: Jysk er en internasjonal interiørkjede. Kjeden eies av den opprinnelige grunnleggeren, Lars Larsen (som også eier møbelkjedene Bolia.com, IDEmøbler og ILVA gjennom selskapet Jysk Group), med mer enn 2 200 butikker i 38 land over hele verden. I 1989 ble den første norske butikken åpnet i Stavanger, som Norsk Sengetøylager. Selskapet har nå vel 70 butikker i Norge.

Kappahl: KappAhl er en av Nordens ledende motekjeder med cirka 400 butikker i Sverige, Norge, Finland og Polen. Selskapet er børsnotert i Sverige.

Kicks: En av Nordens ledende kosmetikkjeder med mer enn 250 butikker i Norge, Sverige og Finland. KICKS Kosmetikkedjan AB ble opprettet i 1991. I 2002 ble Kicks kjøpt opp av Axstores som også eier Åhléns og Lagerhaus. Axstores inngår i mektige Axel Johnson AB som eier en rekke store virksomheter, inkludert Mekonomen og Axfood.

Kid Interiør: Kid Interiør er en tekstilkjede med et stort utvalg gardiner, sengesett og andre nyttige interiørvarer til hjemmet. Kid Interiør har mer enn 125 heleide butikker. Kjeden eies av Nordisk Tekstil Holding som igjen eies 100 prosent av Bjørn Rune Gjelstens selskap Gjelsten Holding.

Kitch’n: I 1996 startet Kitch’n sin første kjøkkenbutikk på Kvadrat Senter i Sandnes. Butikken het den gang Bjørns Kjøkkendesign. De startet tilsvarende butikker i Stavanger (1997) og Haugesund (1998), før de i 2002 endret navn til Kitch’n. Selskapet har nå cirka 110 butikker.

Kleins: Liten kleskjede med fire butikker.

Kondomeriet: Kondomeriet startet opp i 1988 og har blitt en kjent og kjær aktør innen salg av sexleketøy. 80 % av Kondomeriet eies i dag av det tyske selskapet Consipio Holdning. Totalt 10 butikker i Norge.

Kremmerhuset: Gavebutikken Kremmerhuset Ting & Sånt ble startet i Trondheim av Eli og Jens Otto Hoff på 70-tallet. Det hele startet som et utspring fra kleskjeden Neste Stopp (nå nedlagt) helt tilbake i 1973 da ubrukte bryllupsgaver, kurver, glass og emalje ble flettet inn som en del av varesortimentet. Kjeden har nå nesten 70 butikker, hvorav 2 butikker i Sverige. Solgt til Centurie som blant annet eier Jernia-kjeden i 2014.

Lampehuset: K. Eng & Co. ble etablert i 1959. Virksomheten den gang var basert på import og fabrikasjon av lamper og skjermer. Første butikk ble åpnet i 1976 under navnet Norske Lysprodukter med filialer i Oslo, Gjøvik, Hunndalen, Bergen og Notodden. Den første Lampehuset-forretningen ble åpnet på Strømmen i 1983. Lampehuset som formelt kjedekonsept ble etablert i 1994. Lampehuset er fortsatt eiet av selskapet K. Eng & Co. Lampehuset som kjede består av 50 butikker over hele landet.

Lefdal: Elektronikkjeden Lefdal Elektromarked er eiet av Elkjøp Nordic AS. Kjeden har totalt 20 store varehus.

Life: Life er den markedsledende helsekostkjeden i Norden med nesten 450 butikker fordelt på Sverige, Norge og Finland. I Norge har kjeden 125 butikker. Det norske investeringsselskapet Norvestor er hovedeier med 51,4 %, resten eies av butikkeiere i Life-kjeden samt nøkkelpersoner og andre ansatte i lederstillinger.

Lille Vinkel Sko: Lille Vinkel Sko er en selvstendig skobedrift som begynte sin første skobutikk på Majorstuen i Oslo i 1984. Nå består selskapet av 7 butikker, i tillegg til nettbutikken. Deres filosofi er å være et alternativ til de store skokjedene, som står for omtrent 90 % av all skohandel i Norge.

Lindex: I 1954 grunnla de to svenske herrene Ingemar Boman og Bengt Rosell undertøysbutikken Fynd i Alingsås. Kort tid etter blir selskapet Lindex stiftet i Gøteborg, og dette er navnet som siden ble gitt til alle de etterfølgende butikkene. Selskapet er nå en av Europas ledende motekjeder med over 490 butikker i 18 land. Siden desember 2007 har Lindex vært en del av det finske Stockmann Group som er børsnotert i Finland.

L’Occitane: Med mer enn 2000 butikker i over 100 land som selger franskinspirerte hud- og hårpleie-produkter. Et titalls butikker i Norge som driftes av Olivenlunden AS som også drifter Oliviers&Co sine butikker i Norge.

Löplabbet: Löplabbet er i Norge en butikkjede som selger løpesko i 8 butikker med samme konsept som 17 butikker med samme navn i Sverige, hvor kjeden ble etablert i 1984. I Norge ble kjeden etablert som franchise av den svenske kjeden i 1987. Den ble siden kjøpt ut av Medicus-Plesner, og Löplabbet i Norge er i dag helnorsk, selv om kjeden driver etter den samme ideen, med det samme navnet og med den samme logoen som svenskene.

Lucky Duck: Lucky Duck (tidligere Saape) er en kjede bestående av 18 butikker som primært selger artikler til badet.

Mango: Den spanske kleskjeden Mango etablerte seg i Norge på slutten av 1990-tallet. Mango har nå 9 butikker i Norge.

MaxboMAXBO ble etablert i 1995 av Løvenskiold Handel AS. MAXBO er et fullsortiments byggevarehus, og leverer både til det private og det profesjonelle markedet. Kjeden består i dag av over 75 butikker over hele landet – både vanlige MAXBO-varehus, MAXBO Stormarked og MAXBO-Proffanlegg. MAXBO har en blanding av egeneide og franchisevarehus.

Megaflis: Foruten fliser, selger Megaflis-kjeden både baderomsutstyr, laminatt, belysning og hageredskaper i sine næærmere 20 butikker.

Mekk: Mekk selger «gjør det selv» produkter til bil, båt, hjem og fritid. Mekk etablerte sin første butikk august 2001. Kjeden har nå totalt 16 butikker i Norge.

Mekonomen: Mekonomen Nordic er, sammen med MECA Scandinavia og Sørensen og Balchen, en del av Mekonomen Group. Mekonomen Nordic driver virksomhet i Sverige, Norge og Finland. Ved utgangen av 2012 hadde Mekonomen Nordic drøyt 200 butikker og ca 1 100 tilknyttede verksteder som jobber under varemerkene Mekonomen Bilverksted og MekoPartner.

Mester Grønn: Mester Grønn er Norges største heleide blomsterkjede med over 100 butikker fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Mester Grønn ble etablert i Skien på Herkules Stormarked i 1983.

Mestergull: En av Norges største gullsmedkjeder med butikker i hele Norge.

Moods of Norway:  Klesmerket Moods of Norway ble grunnlagt i Stryn i 2003 av Stefan Dahlkvist, Peder Børresen og Simen Staalnacke med mål om «Happy Clothes for Happy People». Totalt er det nå 17 Moods-butikker. 15 av disse er i Norge, én i Los Angeles i USA og én i Sverige.

Morris: Morris selger vesker, hansker, sjal, bijouteri og solbriller, samt reiseeffekter. Sortimentet henvender seg til motebevisste kvinner og menn. Totalt 59 butikker i Norge. Morris tilhører svenske Venue Retail Group AB som også eier de svenske kjedene Rizzo og Accent.

MQ: Den store svenske børsnoterte kleskjeden MQ har per i dag 4 butikker i Norge. Åpnet nettbutikk i Norge i 2015.

Mye Moro: Mye Moro har i dag 4 butikker på norske kjøpesentre og ble etablert i Oslo i 2003. Selskapet har imidlertid holdt på lengre enn dette. Deres salgskontor i Moss har forsynt kostymebutikker, leketøysbutikker, stormarkeder, bokhandlere m.fl med festlige varer siden 1980.

MX Sport: MX-Sport er tilknyttet et av verdens største innkjøpssamarbeid, Sport 2000 Int. Butikker over hele Norge.

Name It: Name it selger barneklær for gutter og jenter fra 0 til 12 år. Kjeden som eies av den danske klesgiganten Bestseller, har et 30-talls butikker i Norge. 

Nespresso: Nespresso satser mye på sin nettbutikk, men har også Nespresso Boutique i Oslo, Stavanger, Bergen og Sandvika.

Netcom: TeliaSonera Norge er den nest største leverandøren av mobiltjenester i Norge med et komplett tilbud for bedrifter og privatpersoner. I Norge er selskapet representert gjennom merkevarene NetCom, One Call, Tele2, Chess og MyCall. TeliaSonera er børsnotert I Stockholm og Helsinki

Norli: Norli Libris AS er morselskap i Norli Libris-konsernet. Norli Libris AS eier kjedene Norli og Libris direkte. De 88 butikkene i Norli er eid av Norli Libris AS direkte, mens de 69 butikkene i Libris i hovedsak eies av lokale kjøpmenn. Norli Libris AS eies med 51 % av Aschehoug og 49 % av Norgesgruppen.

Norrøna: Med ambisjon om å lage utendørsprodukter av høyeste kvalitet, starter Jørgen Jørgensen firmaet J.J. Norrøna Sportsartikler og Lærvarefabrikk i Fredensborgveien 11 i april 1929. Selskapet går konkurs allerede i 1933, men Jørgensen gir seg ikke og starter opp igjen året etter. Norrøna åpner sin første egne butikk i 2009. I dag har de totalt 13 butikker, hvorav 10 i Norge og 3 i Sverige.

Notabene: Med cirka 110 butikker fordelt på alle landsdeler er Notabene en av de største bokkjedene i Norge.

Nøstebarn: Nøstebarn skaper og selger barneklær i ubehandlet ull og i ull/silkeblanding. De selger også garn med strikkeoppskrifter, tøybleieløsninger og soveskinn. Har nå butikker i Oslo, Bergen, Trondheim, Sandvika og Stavanger.

Oasis: Den store internasjonale kleskjeden satser over store deler av Europa og Asia, inkludert i Norge der Oasis har 7 butikker og nettbutikk.

Oliviers & Co: Olivenoljespesialisten ble grunnlagt i 1996 av franske Olivier Baussan. Olivenlunden AS som representerer Oliviers&Co i Norge ble etablert i 2001 av to venner, Erik Engebrigtsen og Per Axel Prydz. Idag har Oliviers&Co 14 butikker spredt over hele Norge i tillegg til nettbutikken.

Panduro Hobby: Panduro Hobby ble grunnlagt da Carlo Panduro begynte å lage suvenirer og smykker i Danmark. Jørgen, hans sønn, begynte å selge hobbymateriell til offentlig sektor i, og i 1962 åpnet den første Panduro Hobbys butikk i Malmø som første butikk i Sverige. Lenge var Pandurokatalogen viktigst, men på 80-tallet begynte en å satse på detaljhandel. I dag har kjeden 20 butikker i Norge. Det hollandske hobbyselskapet Pipoos er nå også en del av konsernet som har omkring 100 butikker totalt. Panduro Hobby eies av brødrene Thomas, Jesper og Peter Panduro.

Platekompaniet: Platekompaniet etablerte seg i et hjørnelokale på Grønland T-banestasjon i Oslo i 1992, og er i dag en av Norges ledende musikk-, film- og spilldetaljister. Har i dag 19 butikker i Norge.

Platou Sport: Platou Sport ble etablert i Bergen i 1918 av Henrik Platou. I dag er selskapet butikker representert i Bergen, Ålesund, Molde, Sandnes, Madla, Fjøsanger og på nett.

Polarn O. Pyret:  Det som begynte i Stockholm i 1976, med en stripete genser og et ønske om å lage bedre barneklær enn noen annen, er i dag en bedrift med over 100 butikker i 20 land. 27 av disse butikkene ligger i Norge. Etablert i Norge i 2003. Eiet av RNB Retail and Brandssom er børsnotert i Sverige.

Princessbutikken: Gardin- og tekstilkjeden ble etablert i 1957 og den første butikken åpnet i 1967. Selskapet har idag cirka 140 butikker. Selskapet eies 50 prosent av Canica (som blant eier Komplett, Kremmerhuset og Jernia) og 50 prosent av Periveco.

Rafens: Kjøkkenkjeden har sin opprinnelse helt tilbake til 1827. Har totalt 8 butikker i Østlands-området.

Ricco Vero: I 1936 begynte Einar Kvamme sin skredderpraksis i Olden i Sogn og Fjordane. En norsk konfeksjonsbedrift ble etablert og sønnen Jan Kvamme overtok og utviklet bedriften i 70-årene. Etter hvert ble også gründerens barnebarn Finn Einar Kvamme og har fikk selskapet til å satse på fasjonable dresser. Fra da av fikk skredderarven en ny dimensjon og i 1986 ble Riccovero etablert. Riccovero har gradvis utvidet seg og teller nå 6 concept stores og 3 outlet butikker i Norge.

Right Price Tiles: Kjeden har sitt utgangspunkt i Irland under samme merkenavn.  Right Price Tiles åpnet sin første butikk i Norge i juni 2005. Selskapet har hovedfokus på keramisk flis og naturstein, med tilbehør. I senere tid har kjeden i tillegg begynt å selge bl.a. parkett og laminat.

Session: Session selger utstyr til skatere, snowboardere og surfere. Sportskjeden ble etablert i 1988 og har nå 13 butikker i Norge.

Siba: Siba ble startet av Folke Bengtsson i 1951 i Sverige. Foruten radioapparater og radiogrammofoner ble det solgt hjemmelagde krystall-lysekroner. Folke Bengtsson sin sønn, Bengt Bengtson, overtok virksomheten i 1961 og utviklet Siba videre til å bli en ren radio- og TV-kjede. På 2000-tallet fortsatte kjeden sin ekspansjon i Sverige, Danmark og Norge. Siba har i dag 4 butikker i Norge.

Skoringen: Skoringen er en landsdekkende skokjede med godt og vel 70 butikker i Norge. Har i tillegg og Danmark.

Spaceworld Soundgarden: I mars 2015 ble det klart at de to kjedene Spaceworld og Soundgarden slås sammen til Spaceworld Soundgarden. Enn så lenge lever de to kjedene fortsatt sitt eget liv.

Sparkjøp: Kjeden fra Bergen selger klær via nett, postordre og sine 22 butikker fordelt over hele landet. Etablert som et postordreselskap i 1962. Med bakgrunn av den gode inntjeningen i Spar Kjøp begynte gründer Helge Eide Knudsen etter hvert å kjøpe skipsandeler gjennom holdingselskapet West Coast Invest. Det ble grunnlaget for dagens rederivirksomhet gjennom driftsselskapet Spar Shipping AS og skipseierselskapet Spar Shipholding AS. Knudsen har etter hvert overlatt driften til sine sønner Tom Eide Knudsen og Iwan Eide Knudsen.

Specsavers: Optikerkjeden ble etablert i England i 1984 og er i dag blant de største i verden. Selger mer enn 15 millioner briller og 380 millioner kontaktlinser i året. Kjeden har i dag cirka 75 butikker i Norge, i tillegg til nettbutikk.

Sprell: Sprell ble etablert i 1995. Hos Sprell satses det på leker av naturmaterialer, god design og god kvalitet. I dag er Sprell blitt en liten kjede med seks butikker i Oslo og Bærum, på Jessheim og i Stavanger.

Stormberg: Stormberg ble etablert i februar 1998 av Steinar J. Olsen, med mål om å å lage sports- og turtøy som skulle fungere godt, se bra ut og ha en fornuftig pris, slik at det kunne bli lettere for hele familien å komme seg ut på tur. Kjeden har i dag et femtitalls butikker i Norge, samt én butikk i Strømstad i Sverige.

Stoff og stil: Selger tekstiler, mønstre, sytilbehør og garn. Etablert i 1980. Den første butikken ble åpnet i Herning i Danmark. I de etterfølgende årene ble det etablert flere butikker og postordresalg i Danmark, Norge og Sverige, og etter hvert også netthandel. Har nå butikker og nettbutikk i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland. I Norge har kjeden seks butikker.

Sunkost: Sunkost er en av Norges ledende helsekostkjeder med 113 butikker. Eies av investor Børre Nordheim-Larsen.

Synsam: Optikkerkjeden inngår i Synsam Nordic med 485 butikker, hvorav 120 av butikkene er lokalisert i Norge. Eiet av CVC Capital Partners som er et av verdens største investeringsselskaper.

Tanum: Bokhandelen ble grunnlagt i 1832 og teller i dag 15 butikker. Tanumkjeden er nå eid 100% av Cappelen Damm Holding AS som eies 50/50 av Bonnier og Egmont.

Teknikmagasinet: Gadgetkjeden ble grunnlagt i Sverige i 1989. Åpnet sin første butikk i Norge i 2005. Totalt har kjeden nå 30 butikker i Norge. Eies av investeringsselskapet Segulah.

Telenorbutikken: I landets 93 Telenorbutikker får du kjøpt mobiltelefoner, nettbrett og tilbehør.

The Body Shop:  The Body Shop har cirka 2 500 butikker i over 60 land. Etablert i 1976 i England. Selskapet eies i dag av kosmetikkgiganten  L’Oréal. The Body Shop i Norge drives på franchisebasis og eies av A. Christensen Engros AS som eier de cirka 50 Body Shop-butikkene som finnes i Norge.

Thorsov Bilrekvisita: Torshov Bilrekvisita AS ble etablert i 1973 på Torshov i Oslo. Kjeden teller i dag 13 butikker.

Thune: Thune er en av Norges ledende gullsmed- og urmakerkjeder med historie tilbake til 1857. Har totalt 17 butikker i Norge.

Tiger of Sweden: Klesmerket Tiger of Sweden har 7 butikker i Norge.

Til bords: Tilbords selger porselen, glass, kjøkkenutstyr og interiørprodukter. Tilbords er et franchise-konsept med 130 butikker. Merkekonseptet Tilbords har røtter tilbake i 1854 da familiebedriften Peter M. Kolderup ble etablert. Tilbords-kjeden ble etablert i 1976. Majoritetseier er det norske investeringsselskapet Herkules Capital.

Ting: Ting fører kjente designmerkevarer og forsøker spesielt å forhandle norske og skandinaviske designprodukter. Kjeden har også noen egne butikker som selger leker og utstyr til barn som markedsføres under navnet Småting. Det finnes 4 rene Småting-butikker i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø. I andre byer er Småting en avdeling i Ting-butikkene. Totalt har kjeden 9 butikker.

Toys»R»Us: I 1987 åpnet selskapet TOP-TOY sin første kjede av megabutikker i Danmark. Butikkjeden het Superleg. I 1995 inngikk TOP-TOY en master franchise-avtale med TOYS»R»US Inc. Denne avtalen førte til at de kunne bygge om sine åtte Superleg-butikker til TOYS»R»US. I dag har selskapet en master franchise-avtale for alle TOYS»R»US-butikker i Danmark, Finland, Norge og Sverige samt på Island. Selskapet har mer enn 40 butikker i Norden, hvorav 12 er lokalisert i Norge. I Norge etablerte kjeden seg i 1995 og nettbutikk fikk de i 2012. TOP-TOY eier for øvrig også kjeden BR Leker.

Tropehagen: Dyrebutikk med cirka 30 butikker i Norge under merkenavnene Tropehagen og Tam.

United Colors of Benetton: Firmaet har navn etter Benetton-familien, som grunnla selskapet i 1965. Kjeden eies av Benetton Group som er notert på børsene i Milano og Frankfurt.

Urban: Kleskjede med et 30-talls butikker i Norge som satser på streetfashion og sneakers. Eies av Varner-Gruppen som bl.a. også eier Dressmann, BikBok og Cubus.

Urmaker Bjerke: Urmaker Bjerke har fire forretninger, tre i Oslo og én i Bergen. Etablert i 1923.

Vero Moda: Vero Moda ble lansert i 1987 for å oppfylle behovet for trendy klær i god kvalitet til overkommelige priser. Den mektige danske forretningsmannen Troels Holch Povlsens idé gjorde Vero Moda til ett av de første merkene som ble lansert hos Bestseller-konsernet.

Vinmonopolet: Vinmonopolet ble etablert som et privat aksjeselskap under statlig kontroll i 1922. Etableringen skjedde som en konsekvens av reglene under den norske forbudstiden (brennevinsforbudet), og navnet har sin opprinnelse i at det på etableringstidspunktet bare var tillatt å selge vin i Norge. Etter hvert kjøpte staten ut de private eierne, og siden 1939 har Vinmonopolet vært et fullt ut statlig selskap. Har cirka 300 butikker i Norge.

Vita: Vita og Vita Exclusive er Norges største kjede innen skjønnhet og velvære med 200 butikker. Den første butikken ble åpnet i Oslo i 1981. Vita er eid av Cosmetic Group AS som igjen eies av det norske investeringsselskapet FSN Capital As (60%) og Norgesgruppen ASA (40%).

Vitusapotek: Vitusapotek er en landsdekkende apotekkjede med over 200 apotek. Vitusapotek eies av Norsk Medisinaldepot AS (NMD).
NMD har også utviklet et frivillig kjedekonsept under navnet Ditt Apotek, hvilket betyr at NMD dermed er hovedleverandør til cirka 300 apotek.

Wagner Savoy: En dansk kleskjede som ble etablert i 1946. Eiet av PWT Group som også eier den danske kleskjeden Tøjeksperten. Den første butikken kom til Norge i 2000. Nå finnes det cirka 20 butikker her til lands.

XXL Sport & Villmark: Sportskjeden ble etablert av Øivind Tidemandsen i 2000, og åpnet sin første butikk i Oslo sentrum ett år senere. Ble børsnotert i 2014 og er nå Nordens største sportskjede. Har nå 23 varehus i Norge, 17 i Sverige og 4 i Finland.

YES! vi leker: Yes! vi leker er en kjede som består av ca 55 uavhengige butikker.

Kjeder UTEN nettbutikk

Arte: Gullsmedkjeden Arte ble etablert i 1994 da de to kjedene ”Diamantringen” og ”De Samarbeidende Gullsmedmestre” slo seg sammen. Kjeden har i dag 30 butikker. Arte ønsker å være en kjede som gir rom for det individuelle, derfor er ingen butikk lik en annen. De mest spesialiserte diamantaktørene i Arte er med i egen gruppe – ”Norwegian Diamond Group” der de kan dyrke sin lidenskap.

Bagorama: November 2005 åpnet den første Bagormabutikken på Stovner Kjøpesenter i Oslo. Butikkjeden er en kombinasjon av egeneide og selvstendige butikker. I dag har kjeden over 50 butikker over hele Norge, men ingen nettbutikk.

Bertoni: Dansk kleskjede med 14 butikker i Norge. Etablert i 1972.

Biltema: I 1963 startet foretaket Biltema under navnet “Handelsbolaget BIL-TEMA”. Virksomheten var postordresalg av bildeler og tilbehør. Biltema holdt til i et lite kjellerlokale i Linköping i Sverige. Etter noen år ble postordrevirksomheten utvidet med en liten butikk, også den i samme kjeller. I 1983 ble det første varehuset utenfor Linköping åpnet. Det var til og med utenfor Sveriges grenser, nemlig i Norge. I dag har Biltema cirka 60 butikker i Norge, men fortsatt ingen nettbutikk.

Bogerud: Den første butikken åpnet i 1965 på Bogerud i Oslo. Nå har kles- og garnkjeden 22 butikker i Østlandsområdet. Bogerudkjeden består i dag av 3 selskaper, Bogerud Tekstil Sør AS, Bogerud Tekstil Vest AS og Retail Management AS, som eier og driver hver sin gruppe av Bogerud Butikker.

Bohus: Samarbeidende Møbelhandlere AS ble stiftet i 1976 av 14 møbelhandlere. I dag er selskapet kjent som Bohus, en landsdekkende møbelkjede med 60 butikker i Norge, men ingen nettbutikk.

Boklageret: Boklageret er en uavhengig bokhandelkjede med 19 butikker i Norge og 2 i Sverige.

Boys of Europe: Kjede med 44 butikker som selger klær til gutter og menn. Etablert i 1990.

Brandstad: Brandstad tilbyr sterke merkevarer med fokus på casual herremote og har 26 butikker i Norge.

Brilleland: I løpet av mer enn 30 år har Brilleland vokst seg frem til å bli en av Norges ledende optikerkjeder, men noen nettbutikk har de ikke.

Brio: Briokjeden ble grunnlagt i Sverige i 1884 av kurvmaker Ivar Bengtsson. Navnet BRIO står for «Brødrene Ivarsson, Osby», og ble tatt i bruk da Ivar Bengtssons sønner overtok bedriften. Selskapet flyttet senere fra Osby til Malmö. Selskapet eies i dag av den tyske pusslespillprodusenten Ravensburger.

Bygger’n: Bygger’n er en landsdekkende byggevarekjede med cirka 100 Bygger’n-butikker i Norge. Etablert i 1991. Kjedekontoret eies av E. A. Smith AS som satser innen stål, metall, byggevarer og trelast til byggenæring og industri.

Buddy: I dag består Buddy av 34 butikker som selger mat og utstyr til kjæledyr, men noen nettbutikk har Buddy altså ikke.

Bunnpris: Eies av Lykke-familien i Trondheim gjennom I.K. Lykke, som ble grunnlagt i 1830. Har cirka 255 matbutikker i Norge. Bunnpris hadde tidligere et innkjøps- og distribusjonssamarbeid med Norgesgruppen, men gikk fra 2012 over til et samarbeid med Rema 1000.

Byggmakker: En av Norges ledende byggevarekjeder med 79 utsalgssteder over hele landet. Selger til både forbrukermarkedet og proffmarkedet og er eiet av finske Rautakesko som er et av Nordens ledende byggevarekonsern.

Carlings: I 1908 etablerte svensken Fridolf Carling klesbutikk i Storgata i Oslo, noe ble en stor suksess. På 60-tallet etablerte Frank Varner flere klesbutikker i Oslo, noe som ble starten på det mektige selskapet Varner-Gruppen. I 1980 kjøpte Varner opp Carling-butikken i Storgata. I dag er selskapet kjent som Carlings og har cirka 220 butikker fordelt på Norge, Sverige, Danmark, Finland og Østerrike. Varner-Gruppen eier fortsatt kjeden.

Dekkpartner: Dekkjeden ble etablert i Norge i 1994 og er nå en av Nordens største dekkselskap. Har i alt cirka 250 i Norge, Sverige og Finland. Kjeden er eiet av medlemmene og er uavhengig av leverandører og produsenter.

Designforevig: Designforevig-kjeden satser på salg av serviser, design og merkevarer til hjemmet. Totalt 30 butikker.

Din Sko: DinSko er en skokjede med cirka 130 butikker i Skandinavia. Inngår i NilsonGroup som eier bl.a. Nilson Shoes, Skopunkten, samt franchisebaserte Ecco Stores.  Din Sko har ikke egen nettbutikk (ikke en gang egne nettsider), men sammen med de øvrige butikkene i konsernet, samarbeider de om nettstedet Putfeetfirst.com der det er mulig å handle.

Ditt apotek: Det er Norsk Medisinaldepot AS som har utviklet det frivillige kjedekonseptet Ditt Apotek. Mer enn 70 apotek i Norge.

DNA: Skokjede eiet av Eurosko-Gruppen. Cirka 80 butikker i Norge.

Dyrego Zoo: Kjede som selger mat og utstyr til kjæledyr. 12 butikker i Norge og 2 i Sverige.

Europris: I 1992 åpnet Wiggo Erichsen opp den første Europris-butikken i Stavanger. Butikken er i dag en nærmere 230 Europris-butikker. Ca. 30% av kjedens butikker er eid av franchisetakere, mens de resterende 70% er egeneide butikker. I juni 2015 ble Europris notert på Oslo Børs.

Eurosko: Eurosko-kjeden er Norges og Nordens største skokjede med over 217 butikker i Norge og 93 butikker i Sverige. Kjeden ble etablert i 1983 og eies og driftes av selvstendig skokjøpmenn.

Fargerike: Malingskjeden Fargerike har 120 butikker og er i sin helhet eiet av Malorama.

Feel: Interiørkjede med 20 butikker i Norge.

Filippa K: Filippa K er en svensk kleskjede med butikker i 7 land. I Norge har kjeden 8 butikker.

For Men: Den første butikken til For Men (ofte omtalt som 4men) ble åpnet på Bekkestua utenfor Oslo i 1988. I dag består kjeden av ni butikker. Det er tre For Women-butikker, fire For Men-butikker og en butikk som selger klær til både menn og damer.

Fredrik og Louisa: Kosmetikkjede med et trettitalls butikker i Norge. Har per i dag verken nettside eller nettbutikk.

Fri Bokhandel: Fri Bohandel ble stiftet i 1998, og omfatter pr i dag 79 bokhandler med til sammen 98 utsalgssteder. Fri Bokhandel er ikke en kjede i vanlig forstand, men en sammenslutning av selveide bokhandlere med felles avtaleverk og betingelser, som tar sikte på å bedre vilkårene for de mindre bokhandlene.

GameStop: GameStop Corporation er en global videospill- og underholdningsprogramvaredetaljist med flere tusen butikker over hele verden, inkludert en rekke butikker i Norge.

Garderobe-Mannen: Garderobe-Mannen har i dag 13 butikker og er Norges største garderobe-kjede.

Glitter: Den første Glitter-butikken åpnet i 1992 i Skövde, Sverige. I dag finnes vel 220 Glitter-butikker i Sverige, Norge, Danmark og Finland, hvorav omtrent en tredjedel av dem er lokalisert i Norge.

Habitat: Den første Habitat-butikken åpnet i London i 1964. Den første interiørbutikken i Norge ble åpnet på kjøpesenteret House of Oslo i 2011. Etter hvert åpner ytterligere 6 butikker, noe som gjør Norge nå til den største franchisetakeren i antall butikker. Totalt består Habitat av 22 franchisebutikker over hele verden, samt over 30 egeneide butikker i Frankrike.

Hageland: BoGrønt og Hageland er to fagkjeder som har slått seg sammen og blitt til én landsdekkende fagkjede på 107 hagesentre fra januar 2015.

H Naturkost: Helsekostkjede med i underkant av 60 butikker. H Naturkost er en frivillig kjede som eies av medlemmene.

Interoptik: Den norske kjeden Interoptik har solgt briller og linser på det norske markedet siden midten av 70-tallet. Har i dag cirka 70 butikker i Norge, men foreløpig ikke nettbutikk.

Jula: Virksomheten startet i 1979 på gården Jultorp (Jula har fått navnet sitt etter gården Jultorp) i Västergötland i Sverige. I oljekrisens spor på slutten av 1970-tallet startet Lars-Göran og Irene Blank produksjon av Jula-kappsagen og bedriften Jula Industri AB. Etterspørselen etter kappsager og vedkløyvere skjøt etter hvert fart. Når det var behov for reservedeler tok kundene kontakt, og man ble nødt til å begynne med lagerhold av blader, motorer og mer. Delene ble sendt ut per post, og Julas postordrevirksomhet hadde sett dagens lys. Etter hvert åpnet kjeden også fysiske butikker og i 2008 fikk kjeden også sin første butikk i Norge. I dag har Jula 26 butikker i Norge. Jula hadde tidligere også nettbutikk, men den ble lagt ned i 2011.

Kiwi: Matvarekjede eiet av NorgesGruppen.

Krogh Optikk: Krogh etablerte sin virksomhet i 1877 og har i dag 22 butikker i Norge.

Lene V: Kleskjeden som selger dameklær ble startet i Haugesund i 1997. Har per i dag verken nettside eller nettbutikk.

Libris: Libris er en av Norges største bokhandelkjeder med 69 butikker. Kjeden består både av kjøpmannseide og sentralt eide butikker. Libris er eiet av Norli Libris AS, som eies av NorgesGruppen og Aschehoug.

Match: Kjede med butikker over hele landet som selger klær til damer og menn. Eiet av Voice Norge AS som også eier kjeder som VIC og Boys of Europe. Voice Norge AS er for øvrig et heleiet datterselskap av O.N.Sunde AS som eies 100 % av Olav Nils Sunde og hans familie.

Matkroken: Kjeden ble opprinnelig startet av Stein Erik Hagens far Odd Hagen. ICA gjenopplivet navnet «Matkroken» i 2010 som navn på sine nærbutikker, ved en omprofilering av franchisebutikkene i de tidligere kjedene Livi og Servicemat. Etter at ICA takker for seg i Norge, overtas kjeden av Coop.

Meny: Matvarekjeden Meny er en del av Norgesgruppen og kjennetegnes ved store butikker og godt utvalg. Den første Meny-butikken åpnet i 1992. Kjeden inkluderer Ultra som nå er en del av Meny. Inkludert i kjeden finner vi også Jacob’s og deres to butikker.

Møbelringen: Møbelringen ble stiftet i 1985, og består nå av cirka 80 medlemseide butikker over hele landet.

Monki: Svensk kleskjedesom sammen med Weekday ble en del av H&M-konsernet i 2008, da H&M kjøpte opp morselskapet til de to kjedene, Fabric Scandinavien. Den første butikken åpnet i Göteborg i 2006. Monki er etablert med butikker i et titalls land, inkludert Norge der de har 8 butikker. Monki har også nettbutikk, men den leverer ikke til det norske markedet.

Nille: Kjeden, som eies av BC Partners, har i dag over 360 butikker i Norge. I oktober 2011 åpnet den første Nillebutikken i Sverige; nå er antallet mer enn 30. Nille fikk helt nye nettsider sommeren 2015, men fortsatt uten nettbutikk.

Nilson Shoes: Nilson Shoes finnes i Sverige, Norge og Finland. Under Nilson Shoes inngår også butikkonseptet Jerns. Nilson Shoes inngår i NilsonGroup som på nett har valgt å samle de fire konseptene DinSko, Ecco, Skopunkten og Nilson Shoes i en felles nettbutikk, Putfeetfirst.com i stedet for separate nettsider og nettbutikker.

Noe for enhver: En lavpriskjede som ble etablert i 2008 av Thomas Aakerman, samme året åpnet han den første butikken på Grønlands Torg i Oslo. Noe for enhver fører en rekke billige småvarer hjemmet, og er dermed et konsept som kan likne på mer kjente Europris og Nille.

Nærbutikken: Nærbutikken inngår i Kjøpmannshuset som er NorgesGruppens profilhus for kjøpmannseide butikker, sammen med kjedene Spar/Eurospar og Joker. Kjeden består av mer enn 160 lokalbutikker.

Plantasjen: Plantasjen er med sine 114 butikker i Norge, Sverige og Finland, Skandinavias største hagekjede. I Norge har de 63 butikker, men ikke nettbutikk. Plantasjen ble grunnlagt i Norge i 1986, men eies nå av det britiske investeringsselskapet Apax.

PM: Personlig Mote er en kjede som selger klær til damer. PM har 63 butikker i Norge og 3 i Sverige.

Rema 1000: Den første Rema-butikken ble startet av Odd Reitan og hans far Ole Reitan i 1979 på Bromstad i Trondheim. Navnet REMA har sin bakgrunn i ordene Reitan og mat. REMA 1000 har nå butikker i Norge, Danmark og Sverige. Rema 1000 selger ikke selv på nett, men har innledet et større samarbeid med nettbutikken Kolonial.no. Eiet i sin helhet av Reitangruppen.

Ringo: Ringo-kjeden har butikker over hele Norge. De selger ikke selv leker på nett, men vi merker oss at Leikeland AS som inngår i kjeden med sine tre butikk, har egen nettbutikk, Leikeland.no.

Risøe: Liten kleskjede for damer. Risøe har verken nettside eller nettbutikk.

Rusta: Med et ønske om å gjøre det enklere for folk flest å fornye hjemmet sitt, åpnet Rusta sitt første varehus i Sverige i 1986. I dag har Rusta 7 varehus i Norge og 78 varehus i Sverige.

Shoeday: Shoeday er en franchisekjede med 79 butikker over hele landet. Shoeday het tidligere Økonomisko, og er en av Norges eldste og mest tradisjonsrike skokjeder. Økonomisko ble stiftet i 1987, og skiftet navn til Shoeday i september 2013. Shoeday er en del av Euro Sko Gruppen, et av Nordens ledende skokjedeselskap.

Skandinavisk Høyfjellsutstyr: Kjede med seks butikker. Har ikke nettbutikk, men det skal nevnes at kjeden eies av Sport 1 som har nettbutikk.

Skeidar: Skeidar ble i desember 2011 slått sammen med Living, og sammen utgjør disse to kjedene SkeidarLiving Group. I løpet av 2014 ble alle tidligere Living-varehus omprofilert til Skeidar. Skeidar har sin opprinnelse helt tilbake til 1912 da møbelsnekker Adolf Andresen åpnet verksted i Ski. Første butikk ble åpnet i 1964 og fikk navnet Skeidar. I 1984 åpnet familien et nytt møbelvarehus på Ski, det første varehuset i det som skulle bli Skeidarkjeden.

Skopunkten: Skopunkten finnes i Sverige, Norge og Finland, og er en del av Skandinavias største skokonsern NilsonGroup. Har ikke egen nettside eller butikk, men inngår i selskapets felles nettsatsing, Putfeetfirst.com.

Slettvoll: Interiør- og møbelkjede med 19 butikker fordelt på Norge og Sverige. Etablert i 1951.

Spar: Nederlandsk butikkjede med mer enn 12 000 dagligvarebutikker i cirka 40 land over hele verden. I Norge er det cirka 280 butikker. SPAR-kjeden forvaltes og driftes av Kjøpmannshuset Norge AS som er en del av Norgesgruppen. Den første SPAR-butikken ble åpnet i 1983, men allerede i 1984 fikk grossistselskapet Joh. Johannson AS rettighetene til å bruke SPAR i Norge. De største butikkene i Spar-kjeden, kalles for øvrig Eurospar.

Sport 1: Sport 1 ble etablert på begynnelsen av 1990-tallet av aktører innen sportsbransjen. I 2006 gikk Gjelsten Holding inn som hovedaksjonær (eier 85 prosent). I dag består Sport 1 av nærmere 200 butikker. Alle butikker med Sport 1 i logoen er med i kjeden. Der inngår også ekspertbutikker som Milsluker´n og Bjørn Myhre Sport, samt kjedene Skandinavisk Høyfjellsutstyr og Anton Sport.

Stadion: Sportskjede som består av nærmere 100 butikker.

Swag: En av de ledende aktørene innenfor skateboard og snowboard i Norge. Etablert i 2004. 5 butikker i Norge.

Søstrene Grene: Dansk interiørkjede med et trettitalls butikker i Norge. Har også butikker i Danmark, Nederland, Japan, Frankrike, Island og Spania. Etablert i 1973.

Texcon: Texcon ble etablert i 2007 ved en fusjon mellom Herrcon (1966) og Tekstilkjeden (1998). Texcon består av 190 aksjonærer (medlemmer) og skal gjennom sine aktiviteter være den optimale arena for den frittstående og selvstendige tekstilforhandlere.

Til Henne: Til Henne Gruppen ble etablert i 1988 og satser på klær for moderne kvinner. De har 7 medlemsfirma med totalt 58 butikker. I Sverige har de Trimar Retail AB og Pagelle AB som tilsluttede medlemmer.

Traktøren: Kjøkkenkjede med cirka 30 butikker. Skriver selv på sine nettsider at de har nettbutikk, men de tilbyr kun bestilling per epost.

Travel Retail Norway: Travel Retail Norway AS (TRN) er Norges ledende operatør av Duty Free, med butikker på flyplassene Gardermoen, Værnes, Flesland, Sola og Kjevik. TRN eies av norske Norse-trade AS og tyske Gebr. Heinemann.

Vic: Kleskjede med butikker over hele Norge, eiet av kleskonsernet Voice Norge.

Vivikes: Vivikes er en motekjede for kvinner med cirka 60 butikker. Vivikes er en del av Varner-Gruppen som eier blant annet Dressmann, Bik Bok og Cubus.

Volt: Kjede som selger klær til gutter og menn. Har et femtitalls butikker i Norge og Sverige, men foreløpig ikke nettbutikk. Eies av Varner-Gruppen som også eier kjeder som Dressmann, Cubus og BikBok.

Wifa: Farge- og interiørkjede med cirka 40 butikker i Norge.

Wow: I likhet med mange andre kleskjeder i Norge, eies Wow av Varner-Gruppen. Selger primært klær til jenter mellom 7 og 14 år. Har totalt 34 butikker i Norge.

XL Bygg: XL-BYGG er Skandinavias største byggevarekjede med over 290 butikker spredt utover Norge, Sverige og Danmark. XL Bygg har ikke egen nettbutikk, men har et samarbeid med Bygghjemme.no.

Zizzi: Zizzi-kjeden eies av Ball Group som igjen eies av det store danske selskapet Axcel.

Zoo-1: Zoo-1 er en frivillig faghandelskjede med nesten 50 dyrebutikker i Norge.

Åhlens: Åhléns ble grunnlagt i 1899 i Insjön i Sverige. I dag har de 77 varehus i Sverige og 32 butikker i Norge. Inngår i detaljhandelskonseret Axstores. Etbalert i Norge i 1998. I august 2015 ble det kjent at Åhléns i løpet av et par år vil trekke seg ut av det norske markedet.

(Foto: Einar Ryvarden)